Boala parodontală. Cauze, tratament, prevenție

Boala parodontală este o afecțiune dentară care provoacă infecții sau inflamații țesuturilor dentare. Boala este determinată de bacteriile din cavitatea bucală și se manifestă prin deteriorarea structurilor care susțin dinții la nivelul osului.


Cauze

Principala cauză care determină apariția bolii parodontale este placa bacteriană, care se depune pe suprafața dinților. Placa bacteriană se întărește și pătrunde până la nivelul subgingival al dinților, ceea ce le creează bacteriilor un mediu favorabil de a se înmulți.

Tratament

Tratamentul bolii parodontale este personalizat în funcție de stadiul în care se află afecțiunea. În primă fază, este eliminată placa bateriană de deasupra și sub gingie printr-o curățare profesională cu ajutorul procedurii de reducere bacteriană cu laser.

Dacă afecțiunea este într-o stare mai avansată, atunci tratamentul se va desfășura în mai multe etape.

Prevenție

Boala poate fi prevenită printr-o igienă orală corespunzătoare realizată de pacient acasă (periajul de cel puțin 2 ori pe zi, utilizarea aței dentare), cât și în cadrul clinicii stomatologice prin intermediul igienizării dentare periodice, efectuată cel puțin o dată la 6 luni.

Respirația urât mirositoare poate fi o problemă temporară sau poate semnala o afecțiune cronică.

Cum puteți scăpa de ea?

Recomandarea noastră este să vă schimbați obiceiurile alimentare, să renunțați la fumat dacă este cazul și să aveți o igienă dentară corespunzătoare.

Particulele de alimente rămân în cavitatea bucală și încep să se descompună, ceea ce provoacă miros neplăcut. Printr-un periaj regulat și prin utilizarea aței dentare veți putea scăpa cu ușurință de această problemă.

Însă, dacă problema persistă, adresați-vă la medicul dentist pentru o consultație amănunțită.

Program cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020